top of page

Hvad er klikkertræning?

Ja hvad er klikkertræning egentlig? Mange tror at man klikkertræner hvis man bruger en klikker. Klikkertræning KAN bestå af en klikker men klikkertræning består af 4 vigtige krav

Fokus på at belønne rigtig adfærd

I klikkertræning ønsker vi ikke at korrigere hunden når den gør noget som vi ikke ønsker. Vi fokusere i stedet på det som hunden gør rigtigt og belønner det. Når en adfærd blive belønnet vil hunden efterhånden gentage adfærden oftere. SÅ hvis du er god til at belønne når hunden udføre en ønsket adfærd, vil hunden øge den ønskede adfærd. Så tænker du nok, hvad gør jeg med en adfærd som jeg ikke ønsker hunden skal gøre? Man kan jo ikke få hunden til at stoppe en adfærd ved at belønne den. Men det kan man faktisk, du skal fokusere på hvad hunden skal gøre, frem for hvad den ikke skal gøre. Så når din hund begynder at gø, så ikke straf hunden men i stedet beløn den i stedet for at være stille.

Hunden skal tilbyde adfærden frivillig Dette er nok det vigtigste krav, for det er netop dette punkt som gør klikkertræning utroligt sjovt og effektivt! Hvis du har læst bøger eller set videoer om hvordan du lærer din hund at sætte sig, har du helt sikkert set at du skal føre en godbid over hovedet på din hund for at lokke den ned i sit. I klikkertræning gør vi det meget smartere, eller nærmere vi gør ingenting. Vi står klar med klikkeren i hånden og vores belønning i lommen og venter tålmodigt. Når hunden friviligt sætter sig, klikker du og belønner hunden. I starten tager det ofte lidt tid før hunden tilbyder adfærden frivillig men efter hånden lærer den at du klikker/belønner hunden når den tilbyder adfærd friviligt.

Brug af en betinget forstærker En betinget forstærker er noget som fortæller hunden at belønningen er på vej, f.eks godbid eller bold Den bedste betinget forstærker er en klikker, men man kan også vælge at bruge et bestemt ord. Klikkeren er en lille plastisk ting som laver en skarp klik-lyd. Med klikkeren kan du forstærke præcis hvilken adfærd du vil med en tiendedel sekund. Du kan faktisk fortælle hunden nøjagtig hvilken adfærd du ønsker den skal udføre. Erfarne trænere ved hvor vigtigt timingen er for at få en vellykket træning. Hvis du klikker præcis, er det lige meget om godbidden først kommer 1 sekund efter klikket. Hunden ved at det som den gjorde da du klikkede, er det som den får belønningen for. Som skrevet oven over kan den betinget forstærker også være et ord som f.eks ''dygtig''. Det vigtigste er at ordet er kort, at ordet ikke har en betydning før du starter med at bruge ordet og at det ikke er et ord vi bruger i dagligdagen. Vi fokusere på det vi kan se Vi ved ikke hvad der forgår inde i hundens hoved, vi kan gætte os frem til det. Derfor fokusere vi kun på det vi kan se når vi klikkertræner. Der er utrolig meget vi kan se når vi træner. Vi kan se hvad som forgår rundt om os når vi træner, vi kan se adfærden som hunden udfører og hvad der sker efter (hunden får en belønning). Vi kan også se hvor lang tid der går mellem hver gang hunden får en belønning og hvor meget hunden vil arbejde for belønningen. Alle disse ting kan vi se og igennem disse ting kan vi ændre vores træning, hvis vi vil. Igennem klikketræning giver vi trænere derfor råd som vi kan se ændringer på, som f.eks ”Du klikkede et sekund for sent, næste gang prøv at klikke lidt før” eller ”Gå lidt længere væk fra de andre hunde når i starter med at træne og gå gradvis tættere på når din hund har fokus på dig”

Hvad klikkertræning IKKE er Der er mange som bruger en klikker men som ikke træner rigtig klikkertræning. Nogle bruger klikkeren til at klikke mere præcis men korrigere en masse på sin hund når den gør forkert, eller lokker hunden ned i sit. Det er ikke klikkertræning. Fordele ved klikkertræning

  • Man arbejder på at belønne den rigtige adfærd frem for at fokusere på den uønskede adfærd.

  • I stedet for at lokke eller kommandere med hunden lader vi hunden på egen hånd finde ud af hvilken adfærd vi ønsker. Der er dermed mindre chance for at hunden bliver afhængig af hjælpemidler

  • Hunden begynder at deltage friviligt da vi helt fra starten lærer den at tilbyde adfærd friviligt.

  • Adfærd som er lært ind med klikkertræning ser ud til at genereliseres lettere i nye miljøer og situationer. Det vil sige at hunden har lært en adfærd i én situation er det lettere for den at udføre den i en anden, måske lidt udfordrende situation.

  • Ved hjælp af klikkeren kan du forstærke hunden mere præcis.

  • I klikkertræning lærer vi først hunden at tilbyde adfærden frivillig og derefter sætte kommando på. Vi får derfor en meget sikrer kommando.

  • Klikketræning begynder virkelig at blive sjovt når man har trænet det i nogle måneder, for her får man en klikker klog hund og den tilbyder en masse forskellige adfærd.


81 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page